Network Menu

Uppdatering från regionmötet i Singapore

Hej alla härliga Melbourne Sweor! För er som inte hunnit träffa mig ännu så heter jag Emmy Petersson och är ansvarig för webb och nyhetsbrev här i SWEA Melbourne.

I september så hade jag möjlighet att följa med vår ordförande Maria Stevenberg till SWEA Asiens regionmöte (RM) i Singapore och det var en helt fantastisk upplevelse! Jag ville ta chansen här att dela med mig av det vi lärde oss, mina observationer och vad du som medlem i SWEA kanske vill fundera över.

Men först lite bakgrund: Som du kanske vet så grundades SWEA i Los Angeles 1979 av Agneta Nilsson. SWEA har cirka 7 000 kvinnor som medlemmar i ett 70-tal lokala avdelningar i 30-tal länder på fem kontinenter.

Vartannat år håller SWEA världsmöte (förra året i Arizona i USA och nästa år i Perth). Vartannat år (när det inte är VM) hålls regionmöte (RM) och vi tillhör region SWEA Asien med 9 avdelningar (Bangkok, Singapore, Kuala Lumpur, Beijing, Hong Kong, Seoul, Japan, Perth och Melbourne). Ordförande för varje avdelning åker alltid till VM och RM, men som SWEA medlem är du såklart jätte välkommen att följa med också! Varje gång så bjuder även den lokala avdelningen in till en efterresa för dig som vill se mer av regionen på ett prisvärt och praktiskt sätt då det alltid är lokala medlemmar med och tar hand om dig och programmet.

Så hur upplevde jag RM? Ska jag vara helt ärlig så visste jag inte vad jag skulle vänta mig innan jag åkte. Jag visste att SWEA Melbourne är en rätt “ung” avdelning då vi bara funnits som avdelning sedan slutet av 2012 och vi har också en blandad men relativt ung grupp medlemmar jämfört med resten av Asien. Jag var lite nervös att det inte skulle vara så många Sweor i min ålder att umgås med på RM, men där hade jag fel! Speciellt SWEA Singapore som har medlemmar i alla åldrar och de välkomnade oss med allt från nattklubbsbesök till museum- och kulturvandring. Med andra ord – det fanns definitivt något för alla smaker! 🙂

Jag har rest väldigt mycket i Asien tidigare och tänkte först när jag kikade på programmet att “det där kanske jag kan göra själv” snarare än att följa med på guidad tur för de olika utflykterna. Men jag är så glad att jag lät de härliga sweorna i Singapore ta hand om mig istället! Även om man är resvan och gillar att upptäcka så hade SWEA Singapore gjort ett kanonbra och varierat program med många olika saker att välja på. Jag var inte med på alla utflykter, men de jag följde med på var riktigt bra (bland annat båttur på Singapore River, fantasktiska växter av olika slag på Flower Dome och Cloud Forest). Även om jag varit i Singapore tidigare (för många år sen som snål backpacker) så var dessa utflyktsmål nya för mig och guiderna var jättebra!

Det som slog mig mest när jag stod i lobbyn den första kvällen innan vi åkte på fördrink till svenska ambassadörens residens vad energin, värmen och vänskapen. Sweor från alla möjliga hörn i världen som skrattar, pratar och kramar om varandra. Förutom Sweor från Asien så hade vi kvinnor från avdelningar i Rom, USA och Sverige också som gett sig ut på resa i SWEAs tecken. Visst hade jag trott på det där med “världsvid vänskap” men jag blev faktiskt riktigt förvånad av hur sant det är. Plus att det fanns faktiskt flera Sweor i min ålder också!

En annan rolig sak var att sitta med på årsmötet och höra om alla olika aktiviteter som hålls runtom i SWEA Asien. Allt från julmarknader (i Japan är SWEAs julmarknad så populär att biljetterna för att ens komma in på området säljer slut!) till bruncher, faddersystem för nyanlända Sweor, bio och teaterbesök, vandring och min personliga favorit “cykelmiddag” (där man åker runt till olika Sweors hem och äter förrätt på ett ställe, huvudrätt på nästa ställe osv).

Varje avdeldning i SWEA ser såklart like olika ut och i många av de asiatiska länderna (bland annat Singapore) är det svårt som medföljande partner att få arbetstillstånd, så många av Sweorna där fokuserar mer på volontärjobb och andra aktivitieter.

Som slutkläm kan jag säga att jag flög hem från Singapore med ny energi och stor tacksamhet för att jag är del av SWEA och alla dess undergrupper (SWEA världen, SWEA Asien, SWEA Professional mm). Precis som med allt annat så blir det alltid vad man gör det till.

Om du vill få ut mer av att vara medlem i SWEA så finns det två saker du kan göra redan nu:

  • Se till att gå med i SWEA Professional, SWEA världen och SWEA Asien på Facebook och Linked In för att hålla koll på vad som händer i SWEA land!
  • Kom med förslag till oss i styrelsen hur du vill att SWEA Melbourne ska utvecklas och hjälpa våra medlemmar på så många plan som möjligt! (skicka via email till swea.melbourne(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com)

svenska-ambassaden

Jag och Maria utanför svenska ambassadörens residens tillsammans med Anna Centerman som är ordförande för SWEA Asien. 

Vill du veta mer om RM i Singapore?

Via den här länken kan du läsa mer och kika på bilder som SWEA Singapore har lagt upp både kring RM och efterresan till Kambodja.

Världsmötet i Perth hålls 19-22 oktober 2017 och du kan läsa mer här. Vi är ett gäng Sweor från Melbourne som ska åka dit och för den som vill stanna några extra dagar så finns det också möjlighet att vara med på efterresan ner till det otroligt vackra vindistriktet Margaret River söder om Perth.

På RM och VM så betalar du såklart för resa, boende och aktiviteter själv, men det är väl värt det kan jag lova! Om du anmäler dig innan 30 april 2017 så är det en basic anmälningsavgift på 75 AUD, efter det går anmälningsavgiften upp till det dubbla. Du kan såklart själv välja vilka möten och aktiviteter du vill vara med på via anmälningssidan.

Om du undrar något mer kring RM, SWEA Melbourne eller något annat så svarar både jag, Maria Stevenberg och resten av styrelsen i Melbourne gärna på dina frågor!

Några axplock från Singapore:

img_1624 img_1636

Vy över ett varmt Singapore / båttur på Singapore River förbi det kända hotellet med världens längsta utomhuspool på taket.

img_1651

Underbart framträdande sista kvällen från Sweorna från Kuala Lumpur.

img_1643     img_1621

Mycket god seafood att äta / klassisk Singapore Sling drink på Raffles Hotel.